Sebastian Tynkkynen palautettava BB-taloon - ja muita nuorisojärjestöjen kohuja

Kokoomusnuorten kyseenalaiset sutkautukset on usein tuomittu puoluetasolla.

Ben Zyskowicz
Teksti
Milja Rämö
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen kohautti Facebook-kirjoituksellaan. Tynkkynen haluaa pysäyttää islamisaatioksi kutsumansa ilmiön. Hänen mukaansa ilmiö pysäytettäisiin rajoittamalla muslimien maahanmuuttoa sekä pohtimalla keinoja poistaa Suomessa olevia muslimeja.

“Mitä vähemmän Suomessa on islamin lähettiläitä, sitä parempi. Mitä vähemmän meillä on muslimeja, sitä turvallisempaa”, kirjoitti Tynkkynen. Samassa kirjoituksessa hän näki vahvan linkin monikulttuurisuuden, islamin ja terrorismin välillä.

Tynkkynen on saanut paljon kritiikkiä kirjoituksestaan. Turun yliopiston politiikan tutkija Erkka Railo arvioi Twitterissä kirjoituksen olevan kansankiihotusta.

Pian perussuomalaiset nuoret julkaisivat kannanoton, jossa he esittävät uskonrauhan rikkomista ja kansanryhmän kiihottamista vastaan olevien lakipykälien poistoa. Heidän mukaansa lakipykälät ovat liian monitulkintaisia.

Perussuomalaiset ja puheenjohtaja Timo Soini eivät ole kommentoineet Tynkkysen kirjoitusta. Sen sijaan hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz tuomitsi Tynkkysen kirjoitukset.

Kyse ei ole maahanmuuttopolitiikasta, vaan islaminuskoisten ihmisten vastaisesta kiihottamisesta, kirjoitti Zyskowicz. “Jos keskustelu alennetaan tälle tasolle ja tällä linjalla jatketaan, minä voin yhtä hyvin vaatia, että Tynkkynen palautetaan BB-taloon.”

Samassa kirjoituksessa Zyskowicz pohti perussuomalaisten sitoumusta vastustaa rasismia. Hänen mukaansa Tynkkynen ei ole puolueen ensimmäinen rasismikohun aiheuttaja.

 

Perussuomalaiset nuoret ei ole ainoa poliittinen nuorisojärjestö, jonka jäsenet ovat kohauttaneet lausunnoillaan. Myös kokoomusnuoret ovat monesti päässeet otsikoihin puheenjohtajiensa lausunnoilla. Toisin kuin perussuomalaiset, kokoomus on kuitenkin useasti älähtänyt ja kritisoinut nuorisojärjestönsä linjauksia.

Kansanedustaja Wille Rydman päätyi kohun keskelle vuonna 2010, kun hän vaati Suomea luopumaan kiintiöpakolaisista ja lopettamaan monikulttuurisuuden korostamisen Hufvudstadsbladetin haastattelussa. Tällöin Alexander Stubb julisti, että Rydmanin linjauksilla ei ole mitään tekemistä puolueen kanssa.

Myöhemmin Rydman on jatkanut tiukkaa linjaansa maahanmuutosta ja vastustanut monikulturismia. Viime syksynä hän kritisoi pakolaismäärän kasvua ja ihmissalakuljetusta. “Onhan se nyt käsittämätöntä, että me olemme luoneet tällaisen meritaksipalvelun laittomalle maahantulolle”, hän sanoi.

Vuonna 2013 kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski puolusti järjestön toimintaohjelmaa. Ohjelmassa ajettiin muun muassa kansanryhmää vastaan kiihottamisen kriminalisoinnin poistoa sekä vähemmistävaltuutetun viran lakkauttamista. Moni leimasi ohjelman rasistiseksi. Jälleen kookomus otti etäisyyttä nuorisojärjestön linjauksiin.

Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Saul Schubak kirjoitti vuonna 2012 Facebook-tilillään heikommasta aineksesta. “Lapsilisät pitäisi ehdottomasti poistaa. On järjenvastaista, että tuemme heikomman aineksen lisääntymistä ja sitten ihmettelemme miksi täällä on huumeriippuvaisina syntyneitä lapsia ja huostaanottoja alkoholistivanhemmilta.”

Kokoomus ja kokoomusnuorten puheenjohtaja Antti Häkkänen tuomitsivat Schubakin kirjoitukset. Lopulta Schubak erosi tehtävästään nuorisojärjestön varapuheenjohtajana.