Selvitys: Hallitukselle vaalikauden kehnoin arvosana

Keskusta ja kokoomus ovat kansalaisten mielestä houkuttelevimpia puolueita

politiikka
Teksti
Heikki Vento
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Hallituksen arvosana on pudonnut vaalikauden pohjalukemiin. Useiden puolueiden TNS Gallupilta tilaaman tutkimuksen mukaan 69 prosenttia kansasta on sitä mieltä, että hallitus on hoitanut tehtävänsä joko huonosti tai melko huonosti.

Syys-lokakuussa tehty kysely on ensimmäinen sen jälkeen, kun pääministeri Alexander Stubb (kok) kokosi ministeristönsä. Stubbin hallitukseen luottaa joka viides vastaaja. Heidän mielestään hallitus on onnistunut työssään hyvin tai melko hyvin.

Luottamus hallitukseen oli vaalikauden huippulukemissa syksyllä 2012, vuosi pääministeri Jyrki Kataisen (kok) kuuden puolueen hallituksen nimittämisen jälkeen. Tuolloin 40 prosenttia vastaajista arvioi hallituksen pärjänneen hyvin.

Hallituksen kehnot arvosanat eivät kuitenkaan merkitse sitä, että oppositio nauttisi kansalaisten arvostusta. Edellisen mittauksen jälkeen oppositioon ovat siirtyneet myös vasemmistoliitto ja vihreät.

Yli puolet, 56 prosenttia, vastaajista oli sitä mieltä, että oppositio on hoitanut tehtävänsä huonosti. Hyvän arvosanan neljän puolueen oppositiolle antoi vain noin joka neljäs vastaaja.

 

Keskusta ja kokoomus olivat kyselyn toteutusaikana houkuttelevimmat puolueet. 37 prosenttia vastaajista piti keskustaa houkuttelevana puolueena, kokoomuksen vastaava luku oli 24 prosenttia.

Perussuomalaiset ja sosiaalidemokraatit kilpailivat kolmannesta sijasta. Reilu viidennes, 22 prosenttia, vastaajista piti kumpaakin puoluetta kiinnostavana vaihtoehtona.

Vasemmistoliitto ja vihreät olivat kyselyssä varsin tasaväkisiä. Noin joka viidennen vastaajan mielestä vihreät ja vasemmistoliitto ovat houkuttelevia vaihtoehtoja vaaleissa.

 

TNS Gallup mittasi kansalaisten mielikuvia puolueista esittämällä niistä sekä myönteisiä että kielteisiä väittämiä. Parhaimmin menestyivät keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus. Puheenjohtaja Antti Rinteen johtamat sosiaalidemokraatit olivat pudonneet kevään kyselystä kaksi sijaa kuudenneksi.

Kyselyssä ei suoraan mitattu puoluejohtajien eli todellisten pääministeriehdokkaiden suosiota. Vastaajilta kysyttiin, millä puolueella on vetovoimaisimmat johtajat. Kärkikolmikossa olivat kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta.