Nettikeskustelu suljettu – ”näistä asioista halutaan vaieta”

Kolumni: Ennen omaa tietämättömyyttä ja ahdasmielisyyttä ei kehdattu paljastaa muille.

media
Teksti
Pasi Kivioja
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Vielä kymmenen vuotta sitten mediassa uskottiin, että nettikeskustelut siistiytyvät, kun ihmisten pitää rekisteröityä ja kirjoittaa mielipiteitä omalla nimellään.

Luulo oli väärä.

Nykyinen Facebook-kommentointi on osoittanut, ettei ole mitään rajaa sillä vihalla ja niillä törkeyksillä, joita ihminen voi suoltaa toisista ihmisistä omalla nimellään ja kuvallaan.

Ei siitä kovin kauan ole, kun omaa tietämättömyyttä ja ahdasmielisyyttä ei oikein kehdattu paljastaa muille. Mölyt pidettiin niin sanotusti mahassa, kun esiinnyttiin omissa nimissä. Nyt sellaista häpeää ei ole. On ihan ok esitellä rujoa mielenmaisemaansa julkisesti, koska jokaisellahan on oikeus mielipiteeseensä eikä mielipiteissä ole oikeaa tai väärää.

 

Koventuneet asenteet ja nettikirjoittelun määrän kasvu ovat johtaneet siihen, että muun muassa Helsingin Sanomien Nyt-liite, MTV ja Verkkouutiset ovat sulkeneet maahanmuuttoon liittyvien uutisten kommenttiosioita. Minulta on haastatteluissa kysytty, onko tämä järkevä ratkaisu. On ja ei.

Sulkeminen on ymmärrettävää median vastuun ja voimavarojen näkökulmasta. Tiedotusvälineillä on Journalistin ohjeiden korostama velvollisuus valvoa nettikeskustelujaan ja poistaa sieltä kunnianloukkaukset ja vihapuheet heti, kun ne tulevat toimituksen tietoon. Mediatalojen resurssien pienentyessä kenenkään aika ei enää riitä kiihkoilevan viestimassan läpikäymiseen. On siis parempi sulkea keskustelut, joista ei pysty kantamaan julkaisijan vastuuta.

 

Asian kääntöpuoli on katkeroituva yleisön osa, joka kokee valtamedian sensuroivan kirjoittajien sananvapautta – ”näistä asioista halutaan vaieta”. Ei ole tervettä kehitystä, jos median toiminta alkaa yleisöstä vaikuttaa mielipiteitä tukahduttavalta. Siitä syntyy tyhjiö, joka täyttyy nopeasti sosiaalisessa mediassa leviävillä huhuilla, ennakkoluuloilla ja tekaistuilla tarinoilla.

Yksi keino nettikeskustelujen jatkamiseksi on se, että toimitus voisi ottaa jämäkämmän puheenjohtajan roolin. Tähän suuntaan Nyt-liite ilmoitti menevänsä parin viikon keskusteluhiljaisuuden jälkeen.

”Uutiskommenteilla on arvoa. Tyhjällä möykällä sitä ei kuitenkaan ole”, linjasi uutispäällikkö Jussi Pullinen.

 

Kirjoittaja Pasi Kivioja on vapaa toimittaja, yrittäjä ja SK:n Mediaansekaantuja-blogisti.