Miljoonat muuttolinnut tuovat pikkukuntaan rahaa – bongarit nukkuvat puissa

Virolahti haluaa kehittää luontomatkailua, sanoo kunnan matkailupäällikkö.

linnut
Teksti
Mikko Niemelä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kaakonkulmalla sijaitsee pieni kunta, Virolahti. Paikkakunta on tullut tutuksi Vaalimaan raja-asemasta, joka on vilkas idänkaupan väylä. Venäläisten rekkojen virta Helsingin satamiin on tavallisesti tuttu näky valtatiellä 7.

Virolahdella ei kuitenkaan kulje pelkästään rekkaralli, sillä joka kevät miljoonat muuttolinnut lentävät Pohjois-Afrikasta ja Euroopasta kohti arktista tundraa.

Linnut lentävät valtavina massoina pitkin Suomenlahtea; yhdessä aurassa voi olla tuhansia lintuja. Muutamat lajit matkaavat kohti Pohjois-Suomea Pohjanlahden kautta.

Hanhet, allit, joutsenet ja monet muut arktiset linnut ovat houkutelleet jo vuosikausia myös lintuharrastajia Virolahden Hurppuun, jota pidetään muuttolintujen yhtenä parhaista bongauspaikoista.

Pieni kunta onkin osannut hyödyntää ja kehittää luonnon lintunäytelmästä tapahtuman nimeltä Arktika-päivät, jotka järjestetään nyt virallisesti yhdennentoista kerran.

Virolahden kunnan matkailupäällikkö Anu-Leena Lintunen kertoo, että vuosien mittaan kasvaneella tapahtumalla on merkittävä vaikutus kunnan talouteen.

Toiminnassa on nykypäivänä mukana useita yrittäjiä tuottamassa eri palveluja. Lintuturisteja viedään muun muassa merelle opastetulle risteilylle, jossa asiantuntevat oppaat selittävät ja kertovat arktisesta muutosta ja eri lintulajeista.

”Lintuharrastajia tulee paljon pääkaupunkiseudulta, mutta myös Venäjältä tulee ryhmiä. Lisäksi yksittäisiä turisteja on ollut vuosien varrella Saksasta, Britanniasta ja Hollannista. Teemme pienimuotoista markkinointia Saksaan.”

Arktika-päivä vuonna 2012.
Arktika-päivä vuonna 2012. Kuva Mika Honkalinna © Mika Honkalinna

Arktika-päivät kestää virallisesti 11 päivää, mutta todellisuudessa muuttolintujen virta Pohjois-Afrikasta kohti tundraa kestää huhtikuun lopusta kesäkuun alkupuoliskolle.

Virolahden kunnassa Arktika-päivien kestoa halutaan pidentää, jolloin työtä ja rahaa virtaisi kuntaan enemmän. Reilun kymmenen päivän aikana Virolahdella vierailee matkailupäällikön arvion mukaan noin 5000 eri kävijää, joista ulkopaikkakuntalaisia tuhannen verran.

”Haluamme tietenkin, että pieni Virolahti säilyy ja ihmisillä on töitä. Luontomatkailun kehittäminen on yksi kunnan pääpainotuksista”, Anu-Leena Lintunen sanoo. Virolahdella asuu noin 3400 asukasta.

Piskuisessa kunnassa ei ole enää hotellia, mutta majoituspaikkoja lintuharrastajille ja turisteille löytyy. Yksi erikoisimmista yöpymismahdollisuuksista on teltta, joka kiinnitetään puuhun jäykillä ja kestävillä liinoilla.

Telttaa kutsutaan nimellä Tentsile, ja niitä viritetään lintubongareiden majapaikoiksi Leerviikin virkistysalueelle. Teltasta voi seurata yöaikaan lintujen muuttoa, jos omistaa pimeänäkökiikarit ja lintubongarin kärsivällisyyden.

Tentsile on valmiina Leerviikin virkistysalueella. Kuva Mika Honkalinna
Tentsile on valmiina Leerviikin virkistysalueella. Kuva Tony Tavi © Mika Honkalinna