Korkeasaaren flamingot kuolivatkin sokkiin - kettu raateli vain kaksi

kettu
Teksti
Pekka Anttila
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Chilen flamingoja Korkeasaaren eläintarhassa. Kuva Tor Wennström / Lehtikuva

Korkeasaaren flamingojen joukkokuoleman syy on tarkentunut. Flamingot kuolivat sokkiin nähtyään ketun kiipeävän niiden aitaukseen. Korkeasaaren eläinlääkäri Eeva Rudbäck vahvistaa Suomen Kuvalehdelle, että ainoastaan kaksi flamingoa surmattiin raatelemalla. Näin kettu on puhdistettu lähes kaikista syytöksistä.

Niin sanotun flamingo-jutun tapahtumat saivat alkunsa huhtikuun yhdeksännen päivän vastaisena yönä. Korkeasaaren 16 flamingoa oli laskettu ulos aitaukseen sisätilojen siivousta varten. Vanhojen rutiiniensa mukaisesti flamingot jonottivat myöhemmin, että iltavuorolainen päästää ne takaisin sisälle. Tällä kertaa flamingot jonottivat turhaan, ovet pysyivät kiinni.

Seuraavana yönä asiat menivät kohtalokkaasti vikaan ja seurauksena oli yksi Korkeasaaren historian murheellisimmista öistä.

Eeva Rudbäckin mukaan inhimillisen erehdyksen seurauksena linnut jäivät ulos aitaukseen.

“Ihminen luuli ottaneensa ne sisään. Näin voi tapahtua, kun on tehnyt samoja asioita kymmeniä vuosia”, Rudbäck pahoittelee.

Heti alussa oli selvää, että aitauksessa oli vieraillut kettu. Korkeasaaren työntekijöillä on kokemusta vastaavista tapauksista, sillä aiempina vuosina kettu on raadellut eläintarhan katto- ja mustahaikaroita.

“Nyt tappotapa oli lähes identtinen: lintuja oli purtu kurkusta. Myös hampaanjäljet olivat samankokoiset. Laskin minkin jo alkuvaiheessa epäiltyjen ulkopuolelle”, Rudbäck muistelee.

Täytetään ja käytetään

Varmuudella ainoastaan kaksi flamingoa oli siis raadeltu. Kysymykseksi nousi kuinka loput 14 flamingoa menehtyivät.

Nopeiden ensiarvioiden mukaan ne kuolivat kylmään. Mutta kohtalokkaana yönä lämpötila pysytteli plussan puolella. Ilmatieteen laitokselta vahvistetaan, että Helsingin Kaisaniemessä mitattiin tuolloin 4,5 astetta lämmintä.

Flamingot asuivat kokonaan aidatulla alueella, keskellä saarta. Eeva Rudbäckin mukaan kettu pääsee Korkeasaareen jäitä pitkin tai jopa saareen johtavan sillan kautta. Tämän jälkeen reitti on selvä.

“Kettu kiipeää kuin orava. Ja kantava naaraskettu on juuri tähän aikaan vuodesta erityisen nälkäinen.”

Murhenäytelmä oli valmis, kun linnut hätääntyivät.

“Flamingo on laumaeläin. Jos tilanne kääntyy uhkaavaksi, ne menevät paniikkiin eivätkä löydä edes omia jalkojaan.”

Eeva Rudbäck on työskennellyt myös patologina. Hän osaa analysoida mitä iäkkäiden lintujen sisällä tapahtui. Vanhin niistä oli yli 40 vuotta.

“Aina kun meillä on kuollut flamingovanhuksia, se on johtunut verisuonten repeämisestä. Jokin aiheuttaa verenpaineen nousua ja kun suonet ovat rappeutuneet, niihin tulee helposti repeämiä.”

Järkyttyneet flamingot kuolivat sokkiin todennäköisesti toisiinsa painautuneina.

Julkisuudessa on esiintynyt tietoja, joiden mukaan kuolleet flamingot on toimitettu korkeariskisen eläinjätteen käsittelylaitokselle Satakuntaan. Eeva Rudbäck sanoo, että tieto ei pidä paikkaansa. Linnut täytetään ja käytetään hyväksi.

“Flamingot menevät eläinmuseoon, jossa ne täytetään. Sinne tulee flamingoparvi ihailtavaksi.”

Missä flamingot nyt ovat?

“Täällä meillä pakkasessa.”