Kollegat hämmentyneitä Jussi Halla-ahosta: "Kuin eri ihminen"

hallintovaliokunta
Teksti
Leena Sharma
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kansanedustaja Jussi Halla-ahon valiokuntatoverit eivät tunnista häntä samaksi poliitikoksi, joka provosoi netissä.

Jussi Halla-aho
Jussi Halla-aho saapumassa hallintovaliokunnan kokoukseen eduskunnassa lokakuussa 2011. Kuva Hannes Heikura.

Humanitaarista maahanmuuttoa vuosien ajan arvostellut Jussi Halla-aho, 40, nousi viime keväänä äänivyöryllä eduskuntaan. Toukokuussa perussuomalaiset valitsivat hänet maahanmuuttoasioita eduskunnassa käsittelevän hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi. Nimitystä arvosteltiin kesän mittaan kovaäänisesti erityisesti Sdp:ssä.

Mitä mieltä kohukansanedustajan johtajantaidoista ovat valiokuntakollegat?

Suomen Kuvalehti tavoitti hallintovaliokunnan 16 jäsenestä 11 arvioimaan Halla-ahoa.

“Tsempannut huomattavasti”

“Päällimmäinen ajatukseni hänestä on hämmennys”, sanoo eräs hallintovaliokunnan jäsen. “Ihmettelen suurta välimatkaa, joka vallitsee hänen blogikirjoitustensa ja reaalimaailmassa esiintymisen välillä.”

Sama reaktio toistuu useimmissa arvioissa. Kukaan valiokuntatoveri ei tunnista ihmistä, joka sosiaalisessa mediassa provosoi, kärjistää ja viljelee väkivaltaisia kielikuvia.

“Näen hänessä paljon inhimillistä, jotain ihan muuta kuin hänen julkisen imagonsa”, eräs valiokunnan naisjäsen sanoo.

“Hän esittelee asiat asiallisen kuivasti. Puheenvuoroissa on tunteen paloa yhtä paljon kuin veroviraston puhelinvastaajassa”, arvioi puolestaan miespuolinen kollega.

Moni valiokunnan jäsen kertoo suhtautuneensa Halla-ahoon etukäteen epäluuloisesti ja varautuneesti, eivätkä epäluulot ole vieläkään täysin hälventyneet. Pari jäsentä jopa harkitsi viime kesänä, että he luopuisivat valiokuntapaikoistaan Halla-ahon takia.

“Alussa oli kireyttä, se on pakko sanoa. Kun emme tunteneet häntä henkilönä, ja hänen kirjoituksensa ovat olleet sen verran raflaavia, niin kyllä siinä yhteisessä hyvässä tunnelmassa oli hakemista.”

“Ensialkuun hän vaikutti hyvin etäiseltä ja kylmältä, mutta syksyn edetessä hän on tsempannut huomattavasti, tullut vastaan.”

Halla-ahon tsemppiasenteesta todistaa muiden jäsenten mielestä esimerkiksi se, että kun hallintovaliokunta vietti valiokuntaneuvoksen läksiäisiä, oli puheenjohtaja itse leiponut hänelle kuningatarpiirakan.

“Mielipiteet eivät näy”

Tällä vaalikaudella hallintovaliokunnassa on käsitelty vasta vähän maahanmuuttoon liittyviä asioita. Mutta silloin kun on, Halla-aho ei ole yrittänyt tuputtaa omia näkemyksiään.

“Ei hän ole puheenjohtaja-asemaansa pyrkinyt käyttämään hyväkseen”, kollega huomauttaa.

<“Hänen rajut mielipiteensä eivät toistaiseksi ole näkyneet millään tavalla.”

Toisaalta Halla-ahon osaamista pidetään kapea-alaisena. Hallintovaliokunnan puheenjohtajan pitäisi hallita paljon muutakin kuin maahanmuuttoon liittyvät kysymykset.

“Asiantuntemus muussa kuin maahanmuutossa on hieman heikkoa, tosin ei sen heikompaa kuin muillakaan ensimmäisen kauden edustajilla”, hallituspuolueen edustaja arvioi.

Halla-ahon johtamisongelmat liittyvätkin lähinnä kokemattomuuteen poliitikkona. Valiokuntakonkarit pitävät ylipäätään hankalana sitä, että ensimmäisen kauden edustaja ryhtyy johtamaan valiokuntaa.

“Sosiaalisesti kömpelö”

Asiallinen. Pidättyvä. Niukka. Ahkera. Tunnollinen. Syrjäänvetäytyvä.

Näillä sanoilla kollegat kuvailevat Halla-ahoa. Kun perinteiset poliitikot viihtyvät ihmisten parissa ja pyrkivät hurmaamaan äänestäjänsä toreilla, työväentaloissa ja tupailloissa, Halla-aho edustaa uutta poliitikkotyyppiä, jonka kotikenttää on sosiaalinen media. Monet Halla-ahon kannattajatkin ovat sitä mieltä, että hän kirjoittaa paremmin kuin esiintyy ja puhuu.

“Hän on älykäs ja pystyy tekemään nopeita johtopäätöksiä”, eräs valiokunnan jäsen arvioi. “Siis älykäs sanan perinteisessä mielessä – sosiaalinen älykkyys on se, joka mättää.”

“Joskus hän hymyilee ja melkein jopa katsoo silmiin”, naisjäsen kiteyttää Halla-ahon sosiaaliset taidot.

Viime vaalikaudella hallintovaliokuntaa johti Tapani Tölli (kesk), jonka tyyliä luonnehdittiin “lupsakkaaksi” ja hänen jälkeensä “supertehokas” Antti Rantakangas (kesk).

“Hallintovaliokunta on vaikea valiokunta, siellä tehdään – osittain virkamiesohjauksen takia – kaikki erittäin työläällä tavalla”, kollega arvioi.

Puheenjohtajaan kohdistuu siksi suuria odotuksia. Jussista ei vielä pysty sanomaan, mihin mittoihin hän kasvaa.”

Onko Halla-aholla puheenjohtajana todellista valtaa maahanmuuttokysymyksiin? Aiheesta lisää Suomen Kuvalehdessä 44/2011 (ilm. 4.11.).