Kittilän laki – näin Levitunturin varjossa käydään taistelua vallasta

Tapahtumasarja on omaa luokkaansa Suomen kuntien historiassa.

Kittilä
Teksti
Eeva-Liisa Hynynen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kuin kovaotteisesta draamasta. Ay-liikkeen järjestöjyrän hotellihuoneessa on kurmuutettavana nuhteeton mies, joka saa potkut.

Näin on kerrottu.

Kittilän Levillä 17. marraskuuta 2013 potkujen antaja on Ammattiliitto Pron silloinen puheenjohtaja Antti Rinne (sd) ja potkut saa Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Viimeksi tarinan toisti Iltalehti 10. toukokuuta 2014 Rinteen syrjäytettyä Sdp:n puheenjohtajakisassa Jutta Urpilaisen. Iltalehti otsikoi: Antti Rinteen tylyä toimintaa.

Rinne on vain sivujuoni hissiyhtiön sotkuissa, eikä edes tarinan konna.

Laskettelurinteiden kupeessa käydään rumaa taistelua vallasta.

Tässä draamassa Kittilän kuntapoliitikot ovat miehittäneet pääroolit. He eivät halua selvittää hissiyhtiön epäselvyyksiä.

Sen sijaan he ryhtyivät selvittämään kunnanjohtaja Anna Mäkelän toimia.

Kunnan pöytäkirjoista sekä poliisin esitutkintamateriaalista piirtyy tapahtumasarja, joka on omaa luokkaansa kunnallishallinnon historiassa.

Siitä kertoo myös se, että Suomen Kuvalehden haastattelemat oikeusoppineet toivovat, että koko jupakka menisi valtakunnansyyttäjän syyniin.

Mitä Kittilässä tapahtuu?

 

Kaikki alkoi hissihankinnasta.

Syksyllä 2013 Oy Levi Ski Resort Ltd:n hallitus käsitteli Levin Etelärinteen hissihankintaa. Hallituksen puheenjohtajana toimi kunnan tekninen johtaja Lauri Kurula, joka oli johtanut hallitusta yli kaksikymmentä vuotta.

Kunta omistaa yhtiöstä 51 prosenttia. Suurin vähemmistöomistaja 42 prosentin osuudella on Levin Matkailukeskus Oy, jonka suurin omistaja on puolestaan Ammattiliitto Pro. Siksi hissiyhtiön hallituksessa istuivat Pron Antti Rinne ja Levin Matkailukeskus Oy:n toimitusjohtaja Ari Aspia.

Yhtiön hallituksessa vaikuttivat keskeiset kuntapäättäjät: kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys (vas), ensimmäinen varapuheenjohtaja Markku Mäkitalo (kesk) ja kunnanhallituksen toinen varapuheenjohtaja Tarmo Salonen (ps).

Rinnehissit oli hankittu aiemmin itävaltalaiselta Doppelmayrilta. Etelärinteen hisseistä Doppelmayr oli jättänyt yli 6 miljoonan euron tarjouksen jo joulukuussa 2012.

Elokuussa 2013 hissiyhtiö pyysi myös italialaiselta Leitnerilta tarjouksen. Leitner jätti monien vaiheiden jälkeen tarjouksensa 24. lokakuuta: perushinta 4,6 miljoonaa euroa ja vertailuhinta – jotta tarjous olisi varustuksiltaan yhteismitallinen Doppelmayrin tarjouksen kanssa – 5,1 miljoonaa euroa.

Vain vuorokausi myöhemmin Doppelmayr antoi uuden tarjouksen: perushinta 4,99 miljoonaa euroa ja lisäherkkuineen yli 5,2 miljoonaa.

Tarjous oli yllätys hissiyhtiön hallitukselle. Hinta putosi yli 800 000 euroa alkuperäisestä tarjouksesta. Levin pitkäaikaisena hissitoimittajana Doppelmayr oli vahvoilla.

Yhtiön hallitus kokoontui 28. lokakuuta iltapäivällä. Samana aamuna Leitnerin johto oli viestittänyt Jouni Palosaarelle, että Leitner haluaisi esitellä tarjouksensa suoraan yhtiön johdolle.

Hallitus päätti lykätä hankintapäätöstään ja tutkia tarjoukset huolella.

 

Poliisin kuulustelupöytäkirjoista käy ilmi, että 29. lokakuuta Lauri Kurula sai Jouni Palosaarelta viestin, jonka perässä olevasta ”viestihännästä” hän ymmärsi Leitnerin tarjonneen kymmenen prosentin kokonaisalennuksen.

Tietoa hallitus ei ollut saanut kokoukseensa.

Yhtiön hallitus ihmetteli, miksi toimitusjohtaja oli jättänyt kertomatta alennuksesta. Pian selvisi, että Jouni Palosaari oli vinkannut Doppelmayrille, millä numerolla miljoonaluokan tarjouksen pitäisi alkaa.

Tilanne alkoi näyttää toimitusjohtajan kannalta vakavalta.

Puheenjohtaja Lauri Kurula sekä hallituksen jäsenet Antti Rinne ja Markku Mäkitalo kertoivat Rinteen hotellihuoneessa Jouni Palosaarelle 17. marraskuuta, että luottamus oli mennyt. Edessä olisi irtisanominen tai siirto toisiin tehtäviin yhtiön sisällä.

Palosaari siirtyi Etelärinteen hissihankkeen projektipäälliköksi. Asia haluttiin pitää poissa julkisuudesta.

Yhtiön hallitus valitsi hissitoimittajaksi Leitnerin. Alennuksen jälkeen kokonaishinnaksi muodostui 4,6 miljoonaa euroa.

 

Kunnanjohtaja Anna Mäkelä kuuli ensimmäisen kerran hissiyhtiön epäselvyyksistä Lauri Kurulalta 5. marraskuuta. Kuukauden verran Mäkelä kuulosteli tapahtumien kulkua kuntakonsernin vastuullisena viranhaltijana.

Vaikeita kysymyksiä oli liikaa.

Mäkelä teki 5. joulukuuta poliisille tutkintapyynnön Jouni Palosaaren toimista. Samanaikaisesti tutkintapyynnön allekirjoitti Levin Matkailukeskus Oy:n puolesta toimitusjohtaja Ari Aspia.

Mäkelä kertoi tutkintapyynnöstä kunnanhallitukselle seuraavana arkipäivänä, maanantaina 9. joulukuuta. Osa päättäjistä oli raivoissaan.

Joulun alla Palosaaren potkut päätyivät otsikoihin, ja maakunnan median verkkokeskustelupalstoilla ”junan tuoma” Mäkelä oli vapaata riistaa.

Mäkelä oli astunut isoille varpaille. Kunnanjohtajan kujanjuoksu alkoi.

Kunnanhallitus ja -valtuusto istuivat suljettujen ovien takana 16. joulukuuta. Valtuusto peräti neljä tuntia.

Kuultavina olivat Anna Mäkelä, Lauri Kurula, yhtiön tilintarkastaja Rauno Lohi ja Jouni Palosaari, joka sai aplodit valtuutetuilta.

Lapin Kansa kertoi 17. joulukuuta, että kunta aikoo perua kunnanjohtajan tutkintapyynnön, kutsua hissiyhtiön ylimääräisen yhtiökokouksen koolle ja erotuttaa hallituksen sekä palauttaa Jouni Palosaaren toimitusjohtajaksi.

 

Tapahtumat saivat uuden käänteen 17. joulukuuta.

Lauri Kurula sai sähköpostissa viestiketjun, jossa Jouni Palosaari ja Dopplemayrin Pohjois-Euroopan projekti- ja myyntijohtaja Ralph Nachbaur keskustelevat.

Viestiketju, josta alla on vain osia, on ollut esitutkinnan keskeistä aineistoa. Viestien lähetysajoissa on eroja eri maiden aikaerojen takia. Viestit on suomennettu englannin kielestä.

Ralph Nachbaur Jouni Palosaarelle 24. lokakuuta 2013 klo 12.53:

Hei Jouni,

Kiitos vastauksesta, voisi sanoa että meillä on erittäin hyvä paketti kasassa, vitonen on vitonen ja nelonen on nelonen. Me teemme nyt uuden tarjouksen.

Parhain terveisin Ralph

Jouni Palosaari Ralph Nachbaurille 24. lokakuuta 2013 klo 14.19:

Hei Ralph,

Teidän puolenne tarjous on erittäin hyvä, mutta me haluamme valvonnan alkuperäisessä versiossa, ellei Leitneriltä tule uusia vaihtoehtoja. Tuntien vähentäminen näyttää hyvältä, koska silloin hinta alkaa nelosella [tässä kohtaa viestissä on hymiö].

Ilmoitan sinulle, mikäli Leitnerin suunnalta tulee uutta liikettä, mikä on kuitenkin hyvin epätodennäköistä ennen maanantaita. Asia on luottamuksellista. Aloitamme kauden huomenna avaamalla Levi Northin !!!

Ystävällisin terveisin Jouni

Jouni Palosaari hissiyhtiön tulkille 24. lokakuuta 2013 klo 20.05:

Tässä Leitnerin viimeinen vastaantulo!

Kirjoittaisitko minulle viestin, jonka voin välittää Ralphille. Eli kääntäisit heidän tarjouksensa. Ilmoitetaan, että ei aiheuta toimenpiteitä heidän suhteensa ja mennään sillä mitä on päivällä sovittu. Tuolien lämmitykseen ja lähtömaton ostamiseen palaamme hallituksen opintomatkalla joulu-tammikuussa esim. Serfaussa.

Jouni Palosaari

Ralph Nachbaur Jouni Palosaarelle 25. lokakuuta 2013 klo 6.14:

Hyvää huomenta Jouni,

Kiitos informaatiosta. Dopp. Finn tulee lähettämään sinulle uuden tarjouksen tänään uuteen kokonaishintaan 4.990.000! Nelonen on nelonen.

Parhain terveisin Ralph

kirje
Lokakuun 2013 alussa Doppelmayrin edustaja ehdotti Jouni Palosaarelle tapaamista ”kenenkään huomaamatta”.

Hissiyhtiön hallitus kokoontui sähköpostien ääreen 18. joulukuuta ja teki yksimielisesti poliisille tutkintapyynnön.

Lisäksi hallitus päätti käynnistää yhtiössä erityistilintarkastuksen.

Seuraavana aamuna kunnanviraston pöydän ääressä istuivat Anna Mäkelä, Lauri Kurula, valtuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys, kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurula (kesk) ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Aki Maunula (vas).

Tilanteen vakavuus selvisi myös kunnanhallituksen johtokaksikolle. Suomen Kuvalehden tietojen mukaan sähköpostit nähtyään Timo Kurula oli kääntymässä tutkintapyynnön taakse.

Vaikka hissiyhtiön hallituksen päätös tutkintapyynnöstä oli yksimielinen, ruodusta erkani nopeasti perussuomalaisten Tarmo Salonen. Lapin Kansa kertoi 20. joulukuuta Salosen eron syyksi hissiyhtiön hallituksen ”sisäiset kähminnät”.

Esitutkintalain mukaan tutkinta on aloitettava, kun ”on syytä epäillä, että rikos on tehty”. Tutkintakynnys ylittyi.

Esitutkinta Jouni Palosaaren toimista alkoi, kun hissiyhtiön hallitus asianomistajana oli tehnyt tutkintapyynnön.

Lapin poliisi tutki tapausta törkeän petoksen yrityksenä ja mahdollisena lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Nämä ovat virallisen syytteen alaisia rikoksia.

Lisäksi tapausta tutkittiin luottamusaseman väärinkäyttönä ja yrityssalaisuuden rikkomisena, jotka ovat asianomistajarikoksia.

 

Jouluna tilanne muuttui jälleen kerran.

Hullu Poro Oy:n toimitusjohtaja Päivikki Palosaari lähetti sähköpostitse kirjeen vaikuttajajoukolle. Kirje on päivätty 26. joulukuuta. Siinä hän käsitteli veljensä Jouni Palosaaren ”häpeällistä” kohtelua ja neuvoi kuntapäättäjiä:

[– – ] Kittilän kunnan on pikimmiten käytettävä omistajaohjausta 16.12.2013 tekemän kunnanhallituksen ohjeistuksen mukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Hissiyhtiön hallinta on tällä hetkellä saatava täysin kittiläläisten haltuun.”

Loppiaisen jälkeen koitti Kittilän kunnallisdemokratian musta torstai.

Kunnanhallitus kokoontui 9. tammikuuta korjatakseen joulukuun kokouksessa tekemänsä päätöksen, joka liittyi hissiyhtiön hallituksen erottamiseen.

Hissiyhtiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Kurula oli kuultavana. Esityslistan 2. pykälän aikana hän laski Jouni Palosaaren sähköpostit pöydälle kunnanhallituksen nähtäväksi.

Tästä kokouspöytäkirja ei kerro sanaakaan, mutta SK on saanut useita vahvistuksia tapahtuneesta.

Kunnanhallitus päätti kuitenkin velvoittaa Oy Levi Ski Resort Ltd:n hallituksen kutsumaan ylimääräisen yhtiökokouksen koolle, jotta Lauri Kurulan johtama hissiyhtiön hallitus erotettaisiin ja tilalle valittaisiin uusi. Tavoitteena oli vetää Palosaaresta tehty tutkintapyyntö pois.

Kunnanhallituksen jäsen Hille Kuusisto (kok) jätti eriävän mielipiteensä – kuten lähes kaikista tätä asiaa koskevista päätöksistä tämän jälkeen.

Unohtiko Kittilän kunnanhallitus olevansa kuntalain pykälän 25a mukaisesti kuntakonsernin ohjauksesta ja valvonnan järjestämisestä juridisesti vastuullinen elin – vai eikö hallitus välittänyt?

Vaikka poliisi oli katsonut esitutkintakynnyksen ylittyneen, Kittilän kunnanhallitus viittasi kintaalla kunnan enemmistöomistaman tytäryhtiön hankintasotkuille.

Samassa kokouksessa kunnanhallitus käynnisti toimenpiteet Anna Mäkelää ja Lauri Kurulaa kohtaan. Heidät velvoitettiin kuultaviksi tutkintapyyntöjen perusteista.

Ainakin Mäkelää uhkaa nyt erottaminen.

Hissiyhtiön yhtiökokous kokoontui 25. maaliskuuta.

Kuntaomistajan enemmistövaltaa käytti kunnanvaltuutettu Reijo Kyrö (kesk). Yhtiökokous erotti hallituksen ja nimitti uuden. Samalla se erotti yhtiön pitkäaikaiset tilintarkastajat.

Sen jälkeen yhtiökokous myönsi kunnan enemmistövallan turvin – esitutkinnan ollessa kesken – vastuuvapauden toimitusjohtajana aiemmin toimineelle Jouni Palosaarelle. Levin Matkailukeskus Oy:n yhtiökokousedustaja vastusti tätä.

Levin Matkailukeskus Oy menetti molemmat hallituspaikkansa. Hallitukseen nimitettiin pelkästään kuntapäättäjiä. Puheenjohtajaksi nousi Tarmo Salonen, joka oli tehnyt irtioton edellisestä hallituksesta.

Hallitus kokoontui saman tien.

Se veti asianomistajarikoksia koskevan tutkintapyynnön poliisilta pois ja palautti Jouni Palosaaren yhtiön johtoon.

Huhtikuun lopulla Lapin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Petteri Perälä päätti olla syyttämättä Jouni Palosaarta virallisen syytteen alaisista rikoksista. Näyttöä törkeän petoksen yrityksestä tai lahjuksen ottamisesta ei löytynyt.

Asianomistaja – hissiyhtiön uusi hallitus – oli vesittänyt tutkinnan luottamusaseman väärinkäytöstä. Yrityssalaisuuden rikkomisessa asianomistaja oli Leitner, jolla ei ollut vaatimuksia.

Hissiyhtiön edellinen hallitus oli tehnyt erityistilintarkastuksesta lisätutkintapyynnön poliisille. Vuosina 2006–2013 toimitusjohtaja oli ylittänyt reippaasti valtuutensa hankintojen osalta.

Ylitykset olivat 6,5 miljoonaa euroa yli budjetoidun.

Tämänkin tutkintapyynnön uusi hallitus veti pois.

 

Puhtaat paperit, otsikoi Lapin Kansa Jouni Palosaaren haastattelun 6. toukokuuta. Doppelmayrilta

Palosaari kertoi hakeneensa teknistä asiantuntemusta, kun oli arvioinut Leitnerin tarjousta.

Seuraavalla viikolla kunnanvaltuusto nimitti tilapäisen valiokunnan arvioimaan kunnanjohtajan luottamusta.

Valtuustossa 12. toukokuuta valiokunnan asettamista vastusti kuusi – eturintamassa Inkeri Yritys ja Hille Kuusisto – ja puolsi 21 valtuutettua.

Anna Mäkelän erottamiseen vaaditaan 18 valtuutetun ”jaa”.

Monet Kittilän valtuutetut ovat kertoneet, että epäluottamus on syntynyt kunnanjohtajan tekemästä tutkintapyynnöstä.

Jos se on erottamisen syy, Kittilässä on oma laki: tiettävästi koskaan aikaisemmin kunnanjohtajaa ei ole erotettu siksi, että hän on hoitanut virkavastuunsa ja valvonut kuntakonsernia kunnan edun mukaisesti.

Kuntaliiton lainoppineet ovat jo kahdesti kevään aikana antaneet kunnanhallitukselle lausunnon, jossa Mäkelän todetaan toimineen virkavastuidensa mukaisesti.

Kuntapoliitikot ovat tilanneet hissiyhtiön esitutkintamateriaalin itselleen. SK:n tietojen mukaan sitä käytetään nyt arvioitaessa Mäkelän erottamista.

Saman aineiston perusteella poliisi ja syyttäjä eivät saaneet tehdä päätelmiä asianomistajarikoksen osalta.

 

Hissidraaman loppusanoja ei ole vielä kirjoitettu. Niitä odotellessa on aikaa kuunnella oikeusoppineita.

Turun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Pekka Viljanen painottaa, että kunnan etu on selvittää mahdolliset väärinkäytökset, joista voi aiheutua taloudellisia menetyksiä.

Hän muistuttaa, että kunnanvaltuutetut ja kunnanhallituksen jäsenet toimivat virkavastuulla.

”Päättäjien virkavelvollisuuksiin kuuluu kuntalain noudattaminen. Jos päättäjät tekevät tahallaan lainvastaisia päätöksiä, he rikkovat virkavelvollisuutta. Heidän velvollisuutenaan on valvoa kunnan etua.”

Ottamatta kantaa Kittilän tapaukseen Viljanen toteaa, että rikoslain mukaan virka-aseman väärinkäyttäminen on rikos – ja virkamiestä koskevia säännöksiä sovelletaan myös julkista luottamustehtävää hoitavaan henkilöön.

Hän arvioi, että yleinen etu vaatisi hissiyhtiöön liittyvän tutkinnan avaamista valtakunnansyyttäjän toimesta.

Samaa mieltä on Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

”Hissiyhtiön jutun avaaminen on välttämätöntä sen arvioimiseksi, ovatko kunnanhallituksen jäsenet syyllistyneet rangaistavaan virkarikokseen eli harkintavallan tahalliseen väärinkäyttämiseen.”

Tolvanen sanoo, että hän ei muista uraltaan vastaavaa kuntatapausta.

”En ole kuullut koskaan aiemmin, että kuntapäättäjät olisivat vetäneet pois tutkintapyynnön, vaikka kunnan etu olisi ollut selvittää asiat.”

Lue lisää: Apulaisvaltakunnansyyttäjä: Kittilän kunnanhallituksen toimet tutkitaan – Jorma Kalske sanoo, että hissiyhtiöstä tehty kantelu selvitetään myös perin pohjin.

Juttu julkaistu 13.6. klo 5.05, jutun loppuun lisätty klo 10.28 linkki apulaisvaltakunnansyyttäjän kannanottoon. Jutun rikkoutuneita rivijakoja korjattu 13.6. klo 11.11.