Jalkapallo-otteluita fiksataan yhä enemmän myös Suomessa – Poliisi: ”Tämä on piilorikollisuutta, jos mikä”

Urheiluväki puhuu ottelutulosten sopimisesta puutaheinää, väittää futiksen vedonlyöntiä tutkinut kanadalainen journalisti.

jalkapallo
Teksti
Anssi Koskinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Jalkapallo-otteluiden tulosten manipulointi, match fixing, on ongelma jokaisessa jalkapallosarjassa, josta voi lyödä vetoa suurilla summilla.

Kanadalainen ottelumanipulaatiota laajalti tutkinut journalisti Declan Hill sanoo, että esimerkiksi Englannin Valioliigassakin otteluita fiksataan, tosin ei läheskään niin usein kuin pienemmissä liigoissa.

”Valioliigassa otteluiden manipuloiminen on poikkeus, ei sitä usein tapahdu, mutta esimerkiksi Italiassa useat ottelut otetaan loppukaudesta kokonaan pois vedonlyöntilistoilta ottelumanipuloinnin vuoksi”, Hill sanoo.

Pienemmissä liigoissa tulosten järjestely on alituinen riesa. Hill väittää, että Kanadan jalkapallosarjassa, Canadian Soccer Leaguessa, lähes puolet peleistä on fiksattu. Aasiassa tilanne on hurjempi, esimerkiksi Kiinassa ja Singaporessa Hillin mukaan jopa kahdeksan kymmenestä ottelusta voi olla manipuloitu.

Vedonlyönnin räjähdysmäinen kasvu internetin myötä on tehnyt jalkapallopelien fiksaamisesta rikollisille helpon tulonlähteen. Kehitys on ollut nopeaa, netti on levittänyt vedonlyönnin globaaliksi tämän vuosituhannen puolella.

”Kanadan liigan ottelussa on vain muutama sata ihmistä katsomossa, silti ottelusta voidaan lyödä vetoa 100 000 eurolla.”

Jalkapallotulosten manipulointi nousi jälleen esille lokakuun lopun MM-karsintaotteluissa. Liettuan ja Maltan välisen ottelun yhteydessä huomattiin epäilyttävää vedonlyöntipanostusta. Englantilaisen The Sunin mukaan vedonlyöntisyndikaatit löivät miljoonilla vetoa siitä, että Malta häviäisi ottelun vähintään kahdella maalilla.

Liettua voitti ottelun 2–0, ja maalit tulivat ottelun loppupuolella. Malta ei saanut pelissä aikaan yhtään laukausta vastustajan maalia kohti. Voitto oli Liettuan ensimmäinen yli vuoteen. Ottelu on tutkinnassa.

 

Suomessa Kakkosdivisioona on houkutteleva sarja rikollisille. Kaksi fiksausepäilyä on viime vuosina noussut myös uutisiin.

Kesällä 2015 porilaisen MuSan ottelu oli epäiltynä. Ammattivedonlyöjä Antti Koivulan mukaan otteluun lyötiin suuret määrät rahaa, ja voitto oli sadoissa tuhansissa euroissa.

Viime kesänä epäiltynä oli helsinkiläinen Atlantis, jolle oli tarjottu tasokkaita ulkomaisia pelaajia. Epäilyksien mukaan he kuitenkin pelasivat ennalta sovitusti.

Koivula uskoo, että julkisuuteen nousseet Kakkosdivisioonan tapaukset eivät varmasti ole ainoita. Fiksaaminen on hänen mukaansa nykyään pääasiassa aikaisempaa hienostuneempaa ja taitavampaa, ja sitä on entistä hankalampi havaita.

Koivula kaipaakin viranomaisilta ja lainsäätäjiltä tiukempaa otetta. Nykyään otteluiden fiksaamiset eivät johda mihinkään.

”Paikallinen poliisilaitos hautasi MuSa-tapauksen tutkinnan vedoten resurssipulaan, todennäköisesti odotettavissa olevien tuomioiden alhaisuuteen ja siihen, ettei heidän tietoonsa ollut tullut todisteita manipulaatiosta. Atlantis-tapauksestakaan ei kenellekään tule seuraamaan mitään.”

Koivulan mielestä tulosten manipuloiminen on urheilulle paljon suurempi uhka kuin esimerkiksi doping eikä ilmiön kitkemiseksi ole tehty läheskään yhtä paljon kuin dopingin voittamiseksi.

”Ketäpä kiinnostaisi seurata sellaisen sarjan otteluita, joissa valtaosaa on manipuloitu tavalla tai toisella?”

”Mitä suurempi sarja, sitä suurempi riski, mutta samalla sitä suurempi tuotto.”

Maailman suursarjat ovat kesäaikaan tauolla ja Pohjois-Euroopan pikkusarjoista lyödään huomattavan paljon vetoa.

Antti Koivula sanoo, että esimerkiksi Veikkausliigaan saa kuka tahansa rikas ihminen lyötyä yhteen otteluun vetoa miljoonien eurojen kokonaissummalla.

”Vuoden 2011 jälkeen Suomessa ei ole ollut ainoatakaan kautta ilman varteenotettavia fiksiepäilyjä.”

Ottelumanipulaatio ei ole isoissakaan liigoissa uusi asia.

”Miksi ottelumanipulaatio ei ulottuisi joka sarjaan? Siten on mahdollista pienellä riskillä netota suuria summia. Mitä suurempi sarja, sitä suurempi riski, mutta samalla sitä suurempi tuotto”, Koivula sanoo.

Valioliigan ja muiden suursarjojen epäilyt ottelumanipulaatiosta eivät usein nouse julkisuuteen.

”Valioliiga on niin iso bisnes, että epäilyjen julkaisemissa on iso kynnys. Paha julkaista, jos ei ole oikeudessa tuomioon johtavaa näyttöä, muuten saa helposti lakimiesarmeijan kimppuunsa.”

 

Vedonlyönti on ala, jossa kauppa käy jatkuvasti. Jos tarjolla ei ole huippuotteluita, niin sitten vetoa lyödään pikkuliigoista.

Declan Hill kertoo esimerkin.

”Olin filippiiniläisessä vedonlyöntipaikassa, kun käynnissä ei ollut mitään muuta ottelua kuin hongkongilaisen ja macaolaisen alle 16-vuotiaiden juniorijoukkueiden ottelu. Peliin lyötiin vetoa neljällä miljoonalla dollarilla.”

Rikollisten on Hillin mielestä helppo järjestellä ottelutuloksia liigoissa, joissa pelaajille ei makseta palkkaa. Suuremmissa sarjoissa, joissa pelaajilla on huimat palkat, yhtenä keinona on saada pelaajat riippuvaisiksi esimerkiksi huumeista tai seksistä.

”Paras keino saada nuoret pelaajat kontrolliin on saada heidät riippuvaisiksi uhkapeleistä”, Hill sanoo.

Aasiassa on Hillin mukaan jo nähtävissä, minkälainen uhka ottelumanipulaatio on koko urheilulle. Singaporessa ja Vietnamissa stadionit ovat tyhjiä, väki seuraa suurempia liigoja, kun oma liiga on niin korruptoitunut.

”Jos fiksaamista ei saada kuriin, se tarkoittaa sitä, että pienemmät liigat vähitellen tuhoutuvat.”

Vinkkejä fiksatuista otteluista tulee poliisille lähes viikoittain.

Kakkosdivisioona on rikoskomisario Jouko Ikosen mukaan haavoittuva sarja Suomessa.

”Yleisesti ottaen seuroissa ei makseta palkkoja ja mediakiinnostus on vähäistä. Kakkosesta saamme kaikista eniten vihjeitä”, keskusrikospoliisin tutkija Ikonen sanoo.

Tilanne on Ikosen mukaan muuttunut. Vielä kuutisen vuotta sitten ei tullut vinkkejä fiksatuista otteluista, nyt ottelukaudella niitä tulee lähes viikoittain.

Sitä Ikonen ei kerro, onko nyt tapauksia esitutkinnassa.

”Kaikkia tapauksia ei missään nimessä saada tietoon, tämä on piilorikollisuutta, jos mikä.”

Tietoisuus vedonlyöntimanipuloinnista on Ikosen mukaan lisääntynyt viime vuosina huimasti, ja osaltaan siksi syntyy mielikuva, että ottelufiksaamista tehtäisiin nykyään paljon enemmän kuin ennen.

KRP asettaa resursseja ottelumanipulointiepäilyksiin tapauskohtaisesti. Otteluiden fiksaaminen on rikos muiden joukossa, mutta sitä ei missään nimessä vähätellä.

”Jos fiksaustapauksessa on mukana laajamittaista kansainvälistä rikollisuutta, niin se nousee listalla.”

 

Fiksaajat eivät rikoskomisario Ikosen mukaan ole varsinaisia järjestäytyneitä rikollisryhmiä. He kuitenkin kuuluvat ryhmiin, joissa on toimintaa ohjaavat käskyvaltasuhteet ja joissa useat henkilöt yksissä tuumin hakevat rikoshyötyä. Moni fiksaaja on jo ennestään uhkapelaaja.

KRP:n Ikonen kaipaa ottelumanipulaatioiden osalle uutta lainsäädäntöä, nykyinen on ajastaan jäljessä.

”Elinkeinotoimintaan liittyviä lahjusrikossäädöksiä ei ole laadittu tämän kaltaisiin tapauksiin.”

Ikosen mukaan pitäisi saada voimaan laki, joka kattaa manipulointitapaukset tai -yritykset, jotka eivät ole sidottu Suomessa tapahtuvaan vedonlyöntiin.

Suomen lainsäädäntö tarvitsee urheilupetoksia koskevaan rikoslakiin lisäpykäliä.

”Samalla voisi lopettaa keskustelun siitä, että onko Ykkönen, Kakkonen tai niitä vastaavat naisten sarjat tai alemmat sarjat elinkeinotoimintoa.”

Sankareita, sanoo Declan Hill Rovaniemen poliiseista.

Ottelumanipulaatio oli Suomessa kuuma aihe vuonna 2011, kun singaporelainen ottelufikseri Wilson Raj Perumal jäi kiinni.

Perumal sai Lapin käräjäoikeudessa kahden vuoden ehdottoman tuomion, mutta kukaan hänen rikoskumppaneistaan, lahjotuista Rovaniemen Palloseuran pelaajista, ei joutunut vankilaan. Perumal todettiin pääjärjestelijäksi 26 sopupelissä vuosina 2008–2011.

Kanadalaisjournalisti Declan Hill pitää Rovaniemen poliiseja sankareinaan. Eurooppalaiset poliisit suhtautuvat hänen mukaansa asiaan yleensäkin vakavasti.

”Urheiluväki on ongelma, he puhuvat asiasta puutaheinää.”

Huhtikuussa 2014 Perumal otettiin uudelleen kiinni Helsingissä kansainvälisen etsintäkuulutuksen perusteella. Perumalia ei kuitenkaan voitu luovuttaa kotimaahansa. Nyt hän on tiettävästi kotiarestissa Unkarissa.