Improvisaatio voitti kurin - jazz vei pianisti Aki Rissasen mukanaan

Aki Rissanen
Teksti
SK:n toimitus
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Aki Rissanen
Aki Rissanen soittaa kaikkiaan yli kymmenessä kokoonpanossa. Kuva Hannu Lindroos.

Wayne Shorter, melodian mestari”, vastaa nuoren polven jazzpianisti Aki Rissanen, 30, kysyttäessä säveltäjäesikuvaa.

Amerikkalaisen Weather Report -fuusiojazz-yhtyeen perustaja ja saksofonisti on vain yksi avain Kuopiossa kasvaneen Rissasen musiikkiin.

“Omaa soundiani kuvailisin klassisen musiikin, impressionismin ja romantiikan sävyttämäksi.”

Rissanen ehti opiskella 12 vuotta klassista pianoa, kunnes jazz vei mukanaan. Soittajien välinen kommunikaatio ja improvisaatio houkuttelivat enemmän kuin ryhmäkuri.

“Taustani kuuluu harmonioissa. Toisaalta imen vaikutteita myös popista. Haluan operoida monipuolisesti jazz-kentällä.”

Musiikkia Smeds-produktioon

Rissanen valmistui Sibelius-Akatemiasta viime syksynä. Samoihin aikoihin ilmestyi kolmas soololevy, trio-pohjainen Beautiful Anxiety, jolla vierailee kaksi maailmanluokan puhaltajaa, Miles Davisin kanssa soittanut saksofonisti Rick Margitza ja trumpetisti Magnus Broo. Vaikka pianisti tunsi heidät entuudestaan, sessiot yllättivät.

“Amerikkalainen Margitza soitti hyvin lyyrisesti.”

Sitä Rissanen olisi pikemminkin odottanut ruotsalaiselta Broolta, “hän kun on skandinaavi”.

“Mutta tyyli olikin ekspressiivinen ja räjähtelevä”, Rissanen naurahtaa. “No, pääasia, että lopputulos toimii.”

Kaikkiaan Rissanen soittaa yli kymmenessä kokoonpanossa. Yksi rennoimmista lienee Jussi Fredrikssonin johtama Fredator-yhtye, joka svengailee tanssittavaa klubijazzia.

Vaihtelua tuo myös teatterimusiikki. Sitä Rissanen työstää nyt trumpetisti Verneri Pohjolan ja rumpali Joonas Riipan kanssa Kansallisteatteriin. Syksyllä ensi-iltansa saava Mr Vertigo on Paul Austerin romaaniin perustuva Kristian Smedsin produktio.

“Varsinaista käsikirjoitusta ei ole, myös musiikkia lähestytään improvisaation kautta. Voodoo-magiikan suunnalta”, Rissanen paljastaa.

Crossoveria

Yksi pianistin mielenkiintoisimmista kesäpesteistä on jazz-legenda Charlie Parkerin elämäntyötä kunnioittavat Bird with Strings! -konsertit Pori Jazzeilla.

Jukka Perko with Strings -ryhmä koostuu saksofonistin johtaman kvartetin lisäksi 20-henkisestä Porin Sinfonietasta. “Soitamme Parkerin 1940-luvulla levyttämiä musikaalisävelmiä, esimerkiksi Cole Porterin säveltämän What Is This Thing Called Loven.”

“Tässäkin projektissa kiehtovinta on konserttien crossover -aspekti, taide- ja jazzmusiikin liitto.”

Astetta omituisempiakin konsepteja on kehitteillä. Miltä mahtaisi kuulostaa David Bowien 1970-luvun lopun Berliini-trilogian musiikki yhdistettynä Sergio Leonen spagettiwestern-tunnelmiin? Sitä Rissanen selvittelee parhaillaan työstämällään Blå/Red-levyllä.

“Ideana on hakea määrättyjen avainkohtausten tunnelma ja yhdistää se improvisoiden Bowien ja tuottaja Brian Enon luomiin ambient-tunnelmiin. Kuulostaa hullulta, mutta toimii.”

Fredator-yhtye Rauma Summer Jazzissa 3. heinäkuuta ja Bird with Strings! Pori Jazzeilla 21.-22. heinäkuuta.

Teksti Antti Karkiainen