Jyrki Katainen tiedotustilaisuudessa Säätytalolla 1. kesäkuuta. Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva.

 

 

 

Hallitusneuvottelut saivat illansuussa dramaattisen käänteen, kun Sdp ja vasemmistoliitto marssivat tai marssitettiin ulos Säätytalolta. Talouspolitiikkaa koskevat erimielisyydet osoittautuivat sittenkin ylivoimaisiksi, vaikka pitkin matkaa vakuuteltiin näkemysten lähentyneen.

Vasemmiston äkkilähtö synnytti tilanteen, jossa Jyrki Kataisella (kok) on jäljellä enää yksi käyttämätön mahdollisuus enemmistöhallituksen muodostamiseksi. Hän joutuu nyt kääntymään keskustan puoleen ja tiedustelemaan, olisiko puolue sittenkin valmis pyörtämään vaalien jälkeen tekemänsä päätöksen jäädä oppositioon. Se ei liene mahdotonta, sillä keskustan sisältäkin on jo jonkin aikaa kuulunut kritiikkiä, että päätös syntyi liian hätäisesti.

Kokoomuksen, keskustan, vihreiden, Rkp:n ja kristillisdemokraattien hallituksella olisi eduskunnassa 105 paikkaa eli juuri ja juuri riittävä enemmistö. Toisaalta ne menettivät vaaleissa yhteensä 28 kansanedustajaa, eli tällaisen viiden puolueen pohjan ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa heijastavan kovin hyvin kansan äänestyskopissa ilmaisemaa tahtoa.

Yllätysten hallitusneuvotteluissa saatetaan joutua nyt käymään läpi sekin vaihtoehto, voisivatko perussuomalaiset sittenkin tulla hallitukseen.

Keskustelua syntyy varmasti myös siitä, kuinka kauan Katainen voi yrittää koota palapeliään, ja milloin tulee se hetki, kun on jonkun toisen vuoro yrittää.

Seuraa hallitusneuvottelujen käänteitä uutiskuvien kautta SK:n kuvaseinällä.