Aleksi Valavuori -kohu todisti taas: Homofobia voi hyvin – ”Joka lajissa on homoja, ja hyvä että on”

Sateenkaariteipillä vastaiskuun, rohkaisee nuorisotutkija.

Aleksi Valavuori
Teksti
Mikko Huotari
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Homottelu ja seksuaalivähemmistöihin liittyvät nimittelyt ovat valitettavasti urheilun ja liikunnan parissa yhä arkipäivää, sanoo Nuorisotutkimusverkoston erikoistutkija Päivi Berg.

Urheilua pidetään hänen mukaansa usein edelleen maskuliinisuuden osoituksena, johon liitetään vahva oletus heteroseksuaalisuudesta.

”Puutteellisen urheilusuorituksen jälkeen saatetaan huudella, että vitun hintti tai jotain vastaavaa.”

Urheilun parissa elää hyvin voimakkaita ennakkoluuloja, joille ei ole mitään perusteita.

”Edelleen monet stereotyyppisesti olettavat, että joukkueurheilua harrastavat naiset olisivat lesboja”, Berg kertoo.

 

Uusin kohu lähti liikkeelle Lidlin maitomainoksesta, jossa monen mielestä vitsailtiin seksuaalivähemmistöjen kustannuksella.

Espoo Unitedin koripallojoukkueen johtajana toiminut Aleksi Valavuori reagoi Twitterissä kirjoittamalla:

(Jos yllä oleva tviitti ei näy, voit lukea sen täältä.)

Twitterissä esitettiin sen jälkeen kysymys, suhtaudutaanko Valavuoren seurassa vähemmistöihin näin. Valavuori vastasi:

(Jos yllä oleva tviitti ei näy, voit lukea sen täältä.)

Espoo United sanoutui välittömästi irti Valavuoren kommenteista. Tämän jälkeen Valavuori pyysi kommenttejaan anteeksi. Hän selitteli, että kommentit olivat olleet huumoria.

”Jos Valavuori selittää asiaa ironialla, niin sekin on hyvin yleistä”, Berg pohtii. ”Huumorin nimissä on kautta aikojen tehty paljon syrjintää ja kiusaamista.”

Suomessa ollaan Bergin mielestä liikunnan ja urheilun yhdenvertaisuuden ja tasa-arvoasioiden käsittelyn suhteen vielä sen verran lapsenkengissä, ettei ironiaa kannattaisi tällaisissa asioissa kokeilla.

Valavuori sai potkut Espoo Unitedista, ja koripalloliitto asetti hänet väliaikaiseen toimintakieltoon.

“On myös muistettava, että Suomessa on voimassa liikuntalaki, jonka lähtökohtiin yhdenvertaisuus ja tasa-arvo on kirjattu kaikessa liikunta- ja urheilutoiminnassa”, Berg sanoo.

“Yhdenvertaisuudella on siis lakiin perustuva oikeutus, ei pelkästään tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain kautta, vaan myös ihan suoraan liikuntalain kautta.”

 

Berg on toimittanut liikuntapedagogiikan yliopistonlehtori Marja Kokkosen kanssa kirjan Urheilun takapuoli, jossa tarkastellaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista vapaa-ajan liikunnassa ja urheilussa.

Juuri julkaistussa teoksessa suurennuslasin alle on otettu epäkohtia, kuten rasismia ja muita syrjinnän muotoja.

Kokkonen kiinnittää artikkelissaan huomiota seksuaalivähemmistöjen syrjintäkokemuksiin liikunnan ja urheilun piirissä. Hän viittaa eri tutkimuksien havaintoihin, joiden mukaan syrjivään käyttäytymiseen sorrutaan erilaisissa liikuntaympäristöissä.

”Liikuntatunneilla oppilaat haukkuvat homoiksi sekä opettajiaan että oppilastovereitaan”, Kokkonen kirjoittaa.

”Liikunnanopettajat kertovat loukkaavia, seksuaalissävytteisiä vitsejä sekä luovat seksuaalivähemmistöihin kuuluviin oppilaisiinsa vähätteleviä ja halveksivia katseita eivätkä puutu tunneillaan havaitsemaansa syrjintään.”

Homofobia näkyy myös penkkiurheilun puolella.

”Urheilukatsomot ovat seksuaalivähemmistöjen mielestä erityisen homofobisia ja seksuaalivähemmistöihin vihamielisesti suhtautuvia ympäristöjä.”

Kokkonen toivoo, että liikunta-alan ammattilaisten koulutuksissa huomioitaisiin entistä enemmän syrjintään, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyviä teemoja.

Kansainvälisesti on esimerkiksi osoitettu, että liikunta-alan opiskelijoiden joukossa on enemmän kielteisesti seksuaalivähemmistöihin suhtautuvia kuin muiden yliopisto-opiskelijoiden joukossa.

 

Syrjinnän traagisimmat vaikutukset kohdistuvat yksilöihin ja heidän henkiseen hyvinvointiinsa.

Jos potentiaalisia urheilijahuippuja karsiutuu syrjinnän vuoksi urheilun parista, välillisesti myös kansainvälisen menestymisen mahdollisuudet kapenevat.

Suomea pidetään tasa-arvon mallimaana. Julkinen keskustelu urheilumaailman ongelmien osalta kuitenkin keskittyy huonoon menestymiseen tai dopingkohuihin. Minkä täytyisi muuttua, jotta vihjailu ja syrjintä liikunnan ja urheilun parissa loppuisivat?

”Pitää ymmärtää, että ihmisen sukupuoli ja seksuaalinen suuntautuminen eivät ole syrjintään oikeuttavia asioita”, Berg sanoo.

”Kaikilla tulisi olla mahdollisuus harrastaa urheilua samanarvoisesti. Sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen tai myöskään etnisyyden ei tulisi rajata sitä mahdollisuutta millään tavalla.”

Hänen mukaansa tarvitaan avointa keskustelua ruohonjuuritasolta huippu-urheilutasolle asti.

”Jos näistä vaietaan, niin se ilmenee tällaisina kummallisina heittelyinä tai sitten väitteinä, että meidän lajissa ei homoja ole. Kun joka lajissahan on, ja hyvä että on.”

 

Jääkiekkoa on pidetty lajina, jonka parissa homofobia elää ja voi hyvin. Kanadassa asia näyttää olevan päinvastoin.

”Heillä on kansallinen kampanja, Pridetape eli sateenkaariteippi”, Berg kertoo.

”He ovat saaneet NHL-pelaajia teippaamaan mailansa sateenkaariteipillä. Kun pelaaja pelaa värikkäästi teipatulla mailalla, niin hän tekee avoimen kannanoton seksuaalivähemmistöjen puolesta.”

Kampanjan mannekiinina on Andrew Ference, joka on toiminut Edmonton Oilersin kapteenina vuosina 2013–2015.

”Jos meillä puhuminen Suomessa on niin kauhean vaikeaa, niin täällä voitaisiin tehdä myös vastaavanlaisia kampanjoita.”