Verkon tiedeuutiset - kuolettavan tylsästä raflaavaksi otsikoksi

Profiilikuva
käännökset
Teksti
Lauri Vanhala
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Törmäsin viime viikolla uutiseen, jonka mukaan tutkimus osoittaa viinin juomisen olevan liikuntaa hyödyllisempää. Koehenkilöille juotettiin viiniä kolmen kuukauden ajan ja huomattiin, että kolesteroliarvot paranivat. Terveys kohenee viiniä juomalla paremmin kuin liikkumalla, ruotsalainen professori totesi Aftonbladetille.

Suomenkielisessä käännösuutisessa lausahdus esitetään tutkimustuloksena ja todetaan, että useimpien tulisi juoda viiniä “suojellakseen sydäntään ja nukkuakseen paremmin”.

Rohkea väite ottaen huomioon, että alkuperäinen tutkimus oli liian suppea terveysvinkkien antamiseen. Siinä ei myöskään mainittu mitään viinin unenlaatua parantavasta vaikutuksesta.

Journalistin ohjeissa kehotetaan pyrkimään totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. Usein suurelle yleisölle kirjoitetut verkon tiedeuutiset ovat kuitenkin yhtä pahasti pielessä kuin juorulehtien arviot suomalaisten muusikoiden keikkapalkkioista.

Eikä kukaan edes valita.

Tiede voi olla kuolettavan tylsää ja löydökset vaatimattomia. Uutisoinnissa tuntuukin olevan yleistä tutkimustulosten parantelu.

Helpoin keino on jättää mainitsematta mitään siitä, ovatko tulokset olleet merkittäviä. Pikkuhavainnoista saa aikaan raflaavia otsikoita, kunhan ei kerro lukijalle, miten tulokset suhtautuvat tosielämään.

Villeimpien tulosten kohdalla näyttää olevan myös tapana jättää kertomatta mitään tulosten luotettavuudesta. Kun tarpeeksi pientä ihmisjoukkoa käytetään koekaniineina, saadaan aikaan mitä tuloksia halutaan.

Se sopii erinomaisesti nettiuutisoinnin maailmaan.

Oma lukunsa ovat tiedeuutiset, joissa sekoitetaan korrelaatio ja kausaliteetti. Television katsojat saattavat olla lihavampia kuin ne, joilla ei televisiota ole, mutta se ei tarkoita, että television katselu lihottaisi.

Tutkijat kyllä mainitsevat, että kausaliteettia ei ole tutkimuksessa osoitettu. Uutisten kirjoittajat taitavat tietää, mitä lause tarkoittaa – niin usein se jätetään jutuista pois.

Verkon tiedeuutisissa käännösvirheet yhdistyvät kirjoittajan ajatusvirheisiin. Jutut kulkevat usein monen eri palvelun ja kirjoittajan kautta. Matkalla ne voivat muuttaa muotoaan kuin lasten leikkiessä rikkinäistä puhelinta.

Turhan usein tiedeuutisilla ei ole lukijalle juuri muuta arvoa kuin viihdyttävyys. Kaljan kittaaminen kuulemma vahvistaa luustoa, mutta myös heikentää sitä. Siinäpä oiva lähtökohta väittelyyn.