Trump ja typerät mellakoijat: Raivon politiikkaa

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Donald Trumpin vaalitilaisuuksia leimaava väkivalta on osoittautunut valitettavan pitkäikäiseksi ilmiöksi. Ja tämä ei ole ainoastaan Trumpin syy.

Tiistai-iltana 24. toukokuuta mielenosoittajat häiritsivät Trumpin vaalitilaisuutta New Mexicon Albuquerquessa. Protesti vaalitilaisuuden ulkopuolella muuttui mellakaksi, kun jotkut mielenosoittajista ryhtyivät heittelemään poliiseja kivillä ja pulloilla sekä vahingoittamaan poliisiautoja.

Osa mielenosoittajista pääsi Trumpin vaalitapahtuman sisälle, ja siellä he yrittivät keskeyttää ehdokkaan puheen.

Trumpin vaalitapahtumien ajoittainen väkivaltaisuus on vakiintunut osa hänen kampanjaansa. Sekä Trumpin kiihkeä kannatus että vastustus ponnistavat raivon politiikasta, jossa taloudellinen turhautuminen ja rotuun, kulttuuriin ja uskontoon liittyvät kysymykset ovat muuttuneet molemminpuoliseksi huutamiseksi ja satunnaisesti jopa väkivallaksi.

Ehdokas itse on osasyyllinen vaalitapahtumiensa väkivaltaiseen kulttuuriin, mutta osansa syystä ansaitsevat tilaisuuksissa riehuvat anti-rasistiset ja -fasistiset ”aktivistit.”

Demokratian nimiin vannovat vaalitilaisuuksien ”aktivistit” eivät juuri kunnioita demokratiaa tai laillisuuteen perustuvaa yhteiskuntaa, hyvistä käytöstavoista puhumattakaan. Silti olisin uskonut, että heillä olisi edes hieman taktista pelisilmää.

Jokainen Trumpin vaalitilaisuuksissa loukkaantunut poliisi, rikkoontunut auto ja kuva naamioituneista riehujista kääntyvät tuhansiksi ääniksi Trumpille. Mellakoijat itse vahvistavat Trumpin viestiä maahanmuuttajista ja ”aktivisteista” ongelmana järjestäytyneelle ja lainkuuliaisuuteen perustuvalle yhteiskunnalle.

Trump 6, mellakoijat 0.

 

Soundtrack: Rage Against the Machine, Bulls on Parade