Obama vilautti keskisormea

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Amerikkalaisen politiikan macchiavellimäinen armottomuus on paikoitellen viihdyttävää. Presidentti Barack Obaman siirtolaisuusmääräys puski republikaanit suonsilmään, josta se ei pääse ryvettymättä ylös.

Yhdysvallat on paininut siirtolaisuuslainsäädännön uudistuksen kanssa jo vuosikausia. Maassa on, useimpien arvioiden mukaan, noin 1012 miljoonaa laitonta siirtolaista, joista useimmat ovat tulleet espanjankielisestä Amerikasta ja erityisesti Meksikosta.

Laittomat siirtolaiset tarjoavat firmoille halpaa työvoimaa ja merkitsevät monille yrittäjille tärkeää asiakaskuntaa, mutta veronmaksajille he ovat satunnaisesti taakka. Harmaassa taloudessa operoivat ihmiset eivät yleensä maksa veroja, mutta silti heidän lapsensa tarvitsevat ja saavat koulutusta ja terveydenhoitoa.

Jokainen normaalijärjellä varustettu ihminen tietää, että yli 10 miljoonan ihmisen pidättäminen, kuskaaminen rajalle ja puskeminen takaisin kotimaihinsa on mahdotonta ainakin oikeusvaltiossa. Yhdysvallat on lisäksi taloudellisesti riippuvainen laittomien siirtolaisten työpanoksesta vaikkapa palvelu- ja rakennussektoreilla. Jos kaikki meksikolaiset lähtisivät yllättäen kotiin, Yhdysvaltojen talous kakistelisi välittömästi.

Silti kongressi on ollut kyvytön tekemään mitään asialle. Suuri osa republikaanien kannattajakunnasta pihisee raivosta, jos joku edes ehdottaa laittomien siirtolaisten tekemistä laillisiksi. Esimerkiksi marraskuun alun senaatinvaaleissa republikaani David Perdue ratsasti voittoon Georgiassa varoittamalla, että hänen demokraattinen vastustajansa auttaisi presidentti Obamaa armahtamaan laittomat siirtolaiset ja antamaan heille laillisten siirtolaisten oikeudet maassaoloon.