Sdp:n riitely hämmentää keskustaa – ”Ei yhteiskuntarauha ole yhdestä puolueesta kiinni”

Rinteen sanaan luottava Sipilä kertoo hallituspohjan pian vapun jälkeen.

Antti Rinne
Teksti
Heikki Vento
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Hallitustunnustelijana tiistaina aloittava keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä päättää hallituspohjasta 6. tai 7. toukokuuta. Sipilä kertoi keskustan puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina Helsingissä, että hän paljastaa ratkaisunsa eduskuntaryhmien yhteisessä neuvottelussa.

Sosiaalidemokraattinen puolue on yhä keskustalle mieluisampi kumppani kuin kokoomus. Lännen Media kysyi keskustavaikuttajien kantaa hallitusyhteistyöhön. Enemmistö, 55 prosenttia, vastaajista kannatti keskustan ja Sdp:n punamultayhteistyötä.

Keskustan päälehden Suomenmaan kyselyssä puoluevaltuuston jäsenistä 75 prosenttia kannatti keskustan ja sosiaalidemokraattien hallitusyhteistyötä. Valtuusto päättää eduskuntaryhmän kanssa keskustan osallistumisesta hallitukseen.

Puheenjohtaja Sipilä vakuutti, että kentän mielipidettä kuunnellaan. Heti perään hän kuitenkin korosti, että hallituspohjan kannalta keskeistä on, mitä puolueet vastaavat hallitusohjelmaa koskeviin kysymyksiin.

Sipilä kertoi puhuneensa Sdp:n jännitteistä puheenjohtaja Antti Rinteen kanssa. Rinne ei halunnut linjaeron vuoksi kansanedustaja Jutta Urpilaista Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.