Näin tuontikielto kierretään: Paloiksi pilkottu lohi on valmistettu Venäjällä

Kaikki tinkivät menoista, mutta hintojen nousu koettelee etenkin eläkeläisiä. Pietarissa ruokapulan merkkejä ei näe.

Boris Nemtsov
Teksti
Anne Kuorsalo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

PIETARI Myymälävarkaudesta kiinni otetun 81-vuotiaan vanhuksen kuolema poliisiasemalla on kuohuttanut pietarilaisten tunteita helmikuussa. Nyt syyttäjävirasto on vahvistanut nostavansa oikeusjutun poliisit hälyttäneen kaupan henkilökuntaa vastaan.

Kaupassa ei uskottu eläkeläisrouvaa, joka sanoi vain unohtaneensa maksaa voipakettinsa. Vanhus, joka oli selvinnyt hengissä Leningradin piirityksestä, kuoli poliisiasemalla sydänkohtaukseen.

Tapahtumaa eri puolilta valottanut Fontanka.ru arvelee, että kovia otteita käytetään, koska liikkeiden henkilökunta joutuu maksamaan myymälävarkauksien kulut. Myyjän palkka voi käytännössä kutistua 19 000 ruplaan, alle 300 euroon, vaikka se paperilla nousee 28 000 ruplaan, noin 400 euroon.

Kronstadtissa asuneen vanhuksen kohtalossa peilautuu eläkeläisiä koetteleva elintarvikkeiden hintojen nousu, jonka arvellaan lisäävän näpistyksiä.

Monet eivät edes ymmärrä, miksi kotimaisetkin tuotteet ovat kallistuneet, vaikka taloustieteilijät selittävät yhtälön näppärästi muistuttamalla, miten Venäjän käyttöön ottamat elintarvikkeiden tuontikiellot vähensivät kilpailua. Lisäksi ruplan romahdus on nostanut sallittujen tuontitavaroiden, kuten banaanien hintaa, reippaasti.