Ukrainan kapinalliset valmistautuvat vaaleihin ja uhkaavat uudella sodalla

Sähköasentaja Aleksandr Zahartšenko valitaan sunnuntaina ”Donetskin kansantasavallan” presidentiksi.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ukrainan ennenaikaiset parlamenttivaalit päättyivät viime sunnuntaina länsimielisten puolueiden selvään voittoon. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj luonnehti vaaleja rehellisiksi, ja myös Venäjä tunnusti niiden tuloksen.

Vaaleja ei kuitenkaan pystytty järjestämään Donetskin ja Luhanskin lääneissä alueilla, jotka ovat Venäjään tukeutuvien kapinallisten hallussa.

Syyskuun alussa Minskissä solmittu tulitaukosopimus ei ole pitänyt. Yhteenotot ovat jatkuneet Donetskin lentoaseman tuntumassa, mutta itse kaupungissa on ollut rauhallisempaa. Paikalla olevien toimittajien mukaan julkinen liikenne toimii ja osa kaupoista on avannut ovensa.

Separatistit ovat rakentamassa omaa valtiota ”Novorossijaa” eli uutta Venäjää. Siihen kuuluvissa Donetskissa ja Luhanskissa järjestetään ensi sunnuntaina vaalit, joissa valitaan molemmille “kansantasavalloille” presidentti ja kansanedustajat. Lopullisena tavoitteena on itsenäisyys ja myöhemmin mahdollinen liittyminen osaksi Venäjää.

“Donetskin kansantasavallan presidentiksi” nousee nykyinen “pääministeri” Aleksandr Zahartšenko, 38. Hänen kanssaan kilpailevat “kansanedustaja” Juri Sivokonenko ja Aleksandr Kofman, joka toimii kapinallisten muodostaman “Novorossijan liittovaltion” parlamentin varapuhemiehenä.