Terveisiä Vienan Karjalasta: Putin on täällä kuningas – eikä juustosta ole pulaa

”Tiedämme kyllä, että Suomessa väitetään Putinin valehtelevan. Se on kyllä täyttä roskapuhetta.”

Ukraina
Teksti
Hannu Pesonen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kostamuksen Sparmarketin ulko-ovi on kapea, mutta käy tiuhaan. Sisällä odottaa usean erikoisliikkeen ostoskeskus, jossa on vaikea uskoa, että Venäjä hikoilisi vielä kovinkaan pahasti Valion pakotteiden uhrina.

Putiikki toisensa jälkeen kilpailee vienankarjalaisten ruplista. Kotimaista metvurstia, australialaista valkoviiniä, irlantilaista viskiä, rahkoja, piirakoita, leluja, elektroniikkaa. Juustossa ja voissakin löytyy, vaikka Valion rekat hyytyvät rajan tuolle puolen.

Suomalais-neuvostoliittolaisena yhteistyönä 1970-luvulla rakennettu Kostamus on noin 30 000 asukkaan kaupunki, joka muistuttaa arkkitehtuuriltaan hätkähdyttävästi Hervantaa Tampereella tai oikeastaan mitä tahansa noihin aikoihin rakennettua suomalaista lähiötä.

Kostamus on myös portti Suomesta Vienan Karjalan ikivanhoihin perinnekyliin. Näillä laulumailla Elias Lönnrot keräsi kokoon Kalevalan 1830-luvulta alkaen ja kansanperinteen tallentajat hänen jälkeensä todisteita siitä, että Viena kuuluu ennen kaikkea suomalaiseen sukukuntaan ja kohtalonyhteyteen.

Hyvä kohde kysyä siis karjalaisserkuilta, mitä täällä ajatellaan Vladimir Putinista, Ukrainasta ja pakotteista tai suomalaisherkkujen katoamisesta.