Tämä on ehkä tuloksettomin tieteenala: Älyllisen elämän etsintä Maan ulkopuolelta

Tutkijoita askarruttaneiden säteilypiikkien syyksi selvisi mikroaaltouuni.

avaruus
Teksti
Markus Hotakainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Älyllisen elämän etsintä Maan ulkopuolelta, eli niin sanottu SETI-tutkimus (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) on kenties tuloksettomin tieteenala, jota ihmiskunta yhä harjoittaa. Alkemistit yrittivät tuhannen vuoden ajan löytää viisastenkiveä, jolla arvottomampia aineita saisi muutettua kallisarvoiseksi kullaksi. Lopulta haaveesta oli pakko luopua. Sellaista kiveä ei ole.

Maan ulkopuolisen älyn etsintä taas on ollut käynnissä yli viisi vuosikymmentä, mutta tulokset ovat olleet yhtä laihoja kuin muinaisissa kultatouhuissa. Erona on kuitenkin se, että tämä urakka on mahdollinen: maailmankaikkeudessa saattaa olla muitakin älykkäitä ja teknisesti kehittyneitä olentoja kuin me ihmiset.

Samanaikaisesti pitäisi tarkkailla vähintään miljoonia taajuuksia, koska meillä ei ole arvauksia kummempaa tietoa siitä, millä aallonpituuksilla mahdolliset avaruuden sivilisaatiot viestejään lähettäisivät.

Suurten havaintoaineistojen käsittely tehokkaasti taas vaatii supertietokoneita – tai sitten suurta määrää tavallisten ihmisten kotikoneita. Niitä käytetään SETI@home-hankkeessa, joka on ollut käynnissä jo yli 15 vuoden ajan.

Netistä ladattava ohjelma käy läpi Arecibon radioteleskoopilla kerättyä aineistoa ja seuloo merkkejä mahdollisista viesteistä. Tällä hetkellä projektissa on mukana jo miljoonia tietokoneita yli 230 maassa, mutta kotikutoinen etsintäkin on ollut tuloksetonta.